Strateginen tiedolla johtaminen : tapaus Kotkan kaupunki - Hämäläinen, Kai (2022)
Tämän pro gradu-tutkielman tarkoituksena oli selvittää, miten strategista tiedolla johtamista toteutetaan Kotkan kaupungilla: miten tiedolla johtaminen on linjattu suhteessa organisaation strategiaan ja millaisista tekijöistä tiedolla johtaminen muodostuu. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena, jonka aineisto kerättiin yksilöhaastatteluiden avulla kaupungin vastuualueiden johtotehtävissä työskenteleviltä henkilöiltä. Tulokset analysointiin laadullisen sisällönanalyysin avulla. Tutkimus osoitti, että kaupungilla ei ole ennalta määriteltyä tiedolla johtamisen strategiaa vielä valmiina, mutta sen osia on kuitenkin olemassa ja nähtävillä. Tiedolla johtamisen käytänteitä kehitetään jatkuvasti, ja vaikka valmista tavoiteasetantaa tai tiedolla johtamisen mallia ei ole olemassa, on toiminta tulosten perusteella kuitenkin linjassa organisaation strategian ja siinä määriteltyjen tavoitteiden kanssa. Tulokset myös osoittivat, että tiedolla johtamisen strateginen ulottuvuus tarvitsee tuekseen tiedolla johtamisen tavoitteen asettamista ja lisää koordinointia, jotta päästään johdonmukaiseen ja systemaattiseen strategiseen tiedolla johtamiseen. Tulosten perusteella tälle on kuitenkin edellytykset olemassa: Tiedolla johtaminen on organisoitu kaupungilla hajautetun mallin perusteella, jossa vastuu ja myös toisaalta vaikuttamismahdollisuudet tietoon ja tiedolla johtamisen prosesseihin eivät ole yksittäisellä yksiköllä, vaan jokaisella vastuualueella itsellään. Tämän kokonaisuuden koordinoinnissa tiedolla johtamisen työryhmällä on aktiivinen ja tärkeä rooli, ja myös tätä kautta tiedolla johtamisen strategista näkökulmaa voidaan edistää tulevaisuudessa.