Painiharrastuksen jatkumisen edellytykset aikuisikään asti : ajatuksia kreikkalais-roomalaisen painin SM- mitalisteilta - Heino, Ville (2022)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää mitkä syyt ovat johtaneet painiharrastuksen ja painissa kilpailemisen lopettamiseen ennen aikuisikää. Lisäksi tarkoituksen oli selvittää, mitkä tekijät olisivat saaneet jatkamaan painiharrastuksessa vielä aikuisiässäkin. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös, ovatko painiharrastuksen lopettaneet edelleen jollakin tavalla mukana painitoiminnassa ja minkälainen mielikuva painin lopettaneille on jäänyt painista harrastuksena. Tutkimuksen kohderyhmänä oli kreikkalais-roomalaisen painin poikien SM-mitalistit vuosilta 2000–2014. Tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkeella, johon vastasi 151 vastaajaa. Tutkimuksen kohderyhmä oli lopulta 76 vastaajaa, jotka eivät olleet jatkaneet painiharrastustaan aikuisikään saakka. Tutkimuksen mittari sisälsi avoimia kysymyksiä, sekä monivalintakysymyksiä. Aineistoa analysointiin IBM SPSS Statistics-ohjelmalla. Tämän tutkimuksen analysoinnissa on käytetty ei-parametrisia testejä, sekä Kaiser-Meyer-Olkin-testiä ja Bartlettin sväärisyystestiä. Summamuuttujien väittämien luotettavuutta tarkasteltiin Cronbachin alfa-arvolla. Tutkimustulokset osoittivat, että puolet vastaajista oli lopettanut painissa kilpailemisen ennen aikuisikää. Tulosten mukaan painissa kilpaileminen ennen aikuisikää oli lopetettu pääasiassa loukkaantumisten, harjoituskaverin puutteen, motivaation loppumisen sekä rahan ja opiskelun takia. Myöskin viihtyvyydellä, kehittymisellä, harjoitusolosuhteilla, sosiaalisilla suhteilla, sekä ammattitaitoisella valmennuksella nähtiin olevan iso vaikutus. Tulokset osoittivat, että mahdollisuudella harrastaa painia ilman paineita, sekä valmentajan roolilla oli suuri vaikutus erityisesti viihtyvyyteen, kehittymiseen, sosiaalisiin suhteisiin ja ammattitaitoiseen valmentajaan. Tulosten mukaan painissa kilpaileminen olisi voinut jatkua vielä aikuisissäkin, jos painista olisi ollut mahdollista tehdä ammatti, valmennus olisi ollut ammattimaisempaa, ja jos loukkaantumisriski olisi pienempi. Vastaajille oli jäänyt erittäin positiivinen kuva painista harrastuksena. 89 % vastaajista näki painin hyvänä harrastuksena. Tutkimustulokset osoittavat, että valmentajalla on iso merkitys painijoiden viihtyvyyteen painiharrastuksessa sekä, että loukkaantumisilla on merkittävä vaikutus painin lopettamiseen. Nämä havainnot ovat linjassa aikaisempien tutkimusten kanssa.