”Henkilöhahmot elävät omaa elämäänsä, en mä siihen puutu” : autoetnografinen tutkimus Kierre-romaanikäsikirjoituksen kirjoittamisprosessista - Porthan, Piritta (2022)
Tutkin vuonna 2020 julkaistussa kandidaatintutkielmassani fiktiivisten henkilöhahmojen itsenäiseltä tuntuvaa toimijuutta. Teen maisterintutkielmassani kandidaatintutkielmalleni autoetnografista jatkotutkimusta: tutkin, miten Kierre-romaanikäsikirjoitukseni henkilöhahmot ja sen fiktiivinen maailma ”elävät omaa elämäänsä”. Tutkimusaineistonani käytän Kierteen kirjoittamisprosessin rinnalla pitämääni työpäiväkirjaa. Kandidaatintutkielmassani tulkitsen, että henkilöhahmojen itsenäiseltä tuntuvassa toimijuudessa yhdistyvät ainakin intrapersonaalinen viestintä, flow’n tapainen voimakas uppoutuminen mielikuvitusmaailmaan sekä inspiraation aikana saadut äkilliset ideat. Maisterintutkielmassani pohdin, miten nämä kolme elementtiä ilmenevät Kierteen kirjoittamisprosessissa ja vaikuttavat siihen, mitä ne tarkemmin tarkasteltuina pitävät sisällään fiktiokirjoittamisen näkökulmasta ja nouseeko Kierteen prosessista joitain lisäelementtejä kolmen kandidaatintutkielmassani löytämäni tutkimustuloksen rinnalle. Kolmen aiemman tutkimustulokseni lisäksi löytyykin kaksi uutta elementtiä: 1. Uskallus kirjoittaa se, mitä fiktiivinen maailma ”ehdottaa” sekä uskallus luottaa kirjoittamisen tapaan, jossa teos ”elää omaa elämäänsä”. 2. Tietoisen kirjoittamisen taidot: taidot editoida ja arvioida omaa tekstiä sekä kirjoitusrutiini. Flow’hun liittyvää aiempaa tutkimustulostani tarkennan: esittelen myös sen ”pimeän puolen”.