Sensorimittausta LoRaWAN radioteknologialla - Kolehmainen, Heikki (2022)
Tässä pro gradu tutkielmassa oli useita tavoitteita, joista päällimmäisenä oli perehtyä syvällisemmin LoRaWAN teknologiaan ja nähdä, kuinka se soveltuisi sensorimittauksen etälukemiseen. Tutkielman tarkoituksena oli myös pohtia, kuinka teknologiaa voitaisiin hyödyntää jatkossa vastaaviin mittauksiin. Toisena tavoitteena oli kartoittaa ja tutustua mitä valmiita kaupallisia LoRaWAN verkkoalustoja löytyy ja onko olemassa vastaavia avoimeen lähdekoodiin pohjautuvia järjestelmiä. Kolmantena tavoitteena oli toteuttaa sensorimittausta varten yksityinen LoRaWAN verkko käyttäen avoimen lähdekoodin verkkoalustaa ja saada kokemusta sensoriverkon rakentamista sekä ylläpidosta. Mittaus kohteeksi valittiin LED-ulkonäytto, kohteesta oli tarve lukea kumulatiivista sähköenergian kulutustietoa etänä ja esittää tämä web pohjaisessa järjestelmässä. Tutkimuksen aikana havaittiin, että LoRaWAN on varsin kustannustehokas yksinkertaisen verkkoarkkitehtuurinsa ansiosta ja soveltuu hyvin energiamittausta tai vastaavia sensorimittauksia varten, joihin langallinen mittaus järjestelmä on kallis vaihtoehto tai vaikea toteuttaa langallisesti. Tutkimuksissa selvisi myös, että LoRaWAN soveltuu myös pitkän matkan päässä oleviin sensorimittalaiteiden datan keräämiseen ja sillä on mahdollista korvata tietyissä tilanteissa perinteiset langattomat sensoriverkot ja luoda maantiellisesti laaja verkko.