Peruskoulun inklusiivinen liikunnanopetus : jäävätkö urheilevat nuoret huomiotta? - Juuti, Jani (2022)
Tämän tutkimuksen tarkoitus oli selvittää peruskoulun yläkoulun liikunnanopettajien kokemuksia siitä, tukeeko inklusiivinen koululiikunta nuoren urheilijan tavoitteellista liikunnallista kehitystä ja mitkä tekijät vaikuttavat yläkoululaisen urheilevan nuoren koululiikuntaan liittyvään motivaatioon. Tavoitteena oli lisätä ymmärrystä siitä, onko inklusiivisella koululiikunnalla heikentävää tai tukevaa vaikutusta nuoren urheilijan kehitykseen, mutta myös saada selville liikunnanopettajien kokemuksia nuoren urheilijan omista tarpeista liikunnanopetuksessa. Tutkimuksessa pyritään saamaan vastauksia siihen, kokevatko urheilevat oppilaat saavansa liikuntatunneilla tukea omiin urheilevan nuoren tarpeisiin. Tämä tutkimus toteutettiin laadullisena eli kvalitatiivisena. Tässä tutkimuksessa selityksiä toiminnalle selvitettiin liikunnanopettajien kokemuksien kautta. Tutkimuksen kohdejoukoksi valittiin henkilöitä, joilla tiedettiin olevan laaja työkokemus liikunnanopettajana ja heillä voitiin ennakolta olettaa olevan ajatuksia tutkittavasta ilmiöstä. Tutkimuksen aineistona toimi kolmen inklusiivista liikunnanopetusta antaneen liikunnanopettajan ryhmähaastattelusta saatu materiaali. Liikunnanopettajien kokemuksista nousi esille, että urheilevien nuorten tarpeet jäävät usein vähemmälle huomiolle, kun tunnilla on paljon tukea tarvitsevia oppilaita. Toiminta inklusiivisessa liikunnanopetuksessa ohjautuu usein heikoimpien mukaan tehtäväksi ja riittävä tuen tarve henkilöresurssien muodossa on kriittistä. Samalla nousi esille, että liikunnanopettajien havaintojen mukaan urheilevat nuoret kokevat toiminnan inklusiivisilla liikuntatunneilla usein turhauttavaksi ja motivaatio toimintaan laskee. Tutkimuksen perusteella liikunnanopettajilla on mahdollista pohtia omaa opetustaan laajemmin kaikkien oppilaiden näkökulmasta ja huomioida tukea tarvitsevien ohella myös urheilevat nuoret ja heidän koululiikuntamotivaatioonsa liittyvät tarpeet. Keskeinen askel tässä prosessissa on ensin pohtia, otanko liikunnanopettajana urheilevien nuorten tarpeet huomioon opetuksessani.