Emergence of biodiversity disclosures to the regime of corporate reporting : review of current approaches - Kulta, Lilli (2022)
Biodiversiteetin väheneminen on yksi aikamme suurimmista ympäristöhaasteista. Yritykset ovat edesauttaneet luonnon monimuotoisuuden vähenemistä toimillaan. Täten on tärkeää lisätä yritysten vastuullisuutta ottamalla biodiversiteetti paremmin huomioon raportoimalla siitä. Tämän tutkielman tavoitteena on valaista yritysten biodiversiteettiraportoinnin sisältöä vastuullisuusraportoinnissa analysoimalla edelläkävijäyrityksiä. Aikaisempi tutkimus yritysten biodiversiteettiraportoinnista osoittaa, että raportointi on ollut rajallista ja biodiversiteettiraportoinnin yksityiskohtaisessa sisällössä on tutkimuspuutteita. Biodiversiteettiraportoinnin analysoinnissa on yleisesti käytetty sidosryhmä-, legitimiteetti- ja instituutioteorioita, joita on kritisoitu liiallisesta suppeudesta. Tästä syystä tutkielmassa tarkasteltiin monitasoisen näkökulman (Multi-level perspective) hyödyllisyyttä vaihtoehtoisena teoreettisena viitekehyksenä uusien vastuullisuusraportoinnin aiheiden analysointiin, sillä se tarjoaa kokonaisvaltaisemman lähestymistavan. Tämä tutkielma perustuu Corporate Knightsin Global 100 Most Sustainable Corporations -luokituksen 50 parhaan yrityksen yritysvastuuraporteista kerättyihin tietoihin käyttäen sisältöanalyysiä. Tässä tutkielmassa havaittiin, että biodiversiteettiraportointi on vielä alkuvaiheessa, sillä biodiversiteettiin liittyvien tietojen vaihtelevuus oli suurta. Tutkielmassa tunnistettiin kolme erilaista biodiversiteettiä koskevien raportoitujen tietojen pääluokkaa, niiden alakategoriat ja kunkin kategorian yksityiskohtainen sisältö sekä luokkien välinen suhde. Kolme pääluokkaa ovat vaikutusten arviointi biodiversiteettiin, vaikutusten hallinta ja biodiversiteetin suojelu tuotteena tai palveluna. Näin ollen yritykset ovat omien vaikutustensa mittaamisen ja minimoimisen lisäksi alkaneet kasvattaa biodiversiteettikädenjälkeään. Tämä tutkielma täyttää tutkimusaukon ja laajentaa ymmärrystä maailman vastuullisimpien yritysten käyttämien erilaisten biodiversiteettiä koskevien tietojen yksityiskohtaisesta sisällöstä vastuullisuusraportoinnissa.