Lohkoketjuteknologian sääntely Euroopan unionissa - Osenius, Anton (2022)
Tämän tutkielman tarkoitus on antaa yleiskuva lohkoketjuteknologian toiminnasta ja termistöstä sekä kartoittaa EU:n suunnitelmia sääntelyyn ja kehitykseen. Kappaleessa kolme sivutaan myös Suomen tilannetta lohkoketjuteknologian käyttöönottajana osana EU:n strategiaa. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Lohkoketjuteknologian kehitys asettaa painetta lainsäätäjille, joiden tehtävänä on ehkäistä riskit mahdollisuuksia tukahduttamatta. Jokainen maa haluaa näyttää sääntelyn valossa houkuttelevalta kohteelta suuryrityksille, mikä aiheuttaa lainsää dännöllistä kilpailua unionin maiden välille. EU:n lukuisten eri teknologiastrategioiden keskiössä onkin yhteisen harkitun linjan löytäminen. Unionin tasolla tunnistetaan lohkoketjun tuomat mahdollisuudet ja lainsäädäntöä pyritään kehittämään suuntaan, joka tukee kehitystä muun muassa minimoimalla verotusta koskevaa byrokratiaa. Suomi on sääntely kehityksessä verrattain jäljessä, eikä suurta kasvua voida lohkoketjusektorilla ilman uudistuksia odottaa. Saksa sen sijaan on toiminut lainsäädännön suhteen edelläkävijänä säätäen lakeja jo ennen EU:n mukaantuloa. Saksan malli perustuu kevyeen kasvua edistävään verotukseen, joka tukee kryptovaluutta transaktioiden yleistymistä ja laajaa käyttöönottoa. Euroopan Unionin strategiaan kuuluu tiivis yhteistyö maidenvälisen lohkoketjuverkon toteuttamiseksi. EU säätää myös aktiivisesti lakeja rikollisen toiminnan poiskitkemiseksi ja teknologian käyttäjien turvaamiseksi. Lakien määräämä henkilötietojen kerääminen aiheuttaa ristiriitaa lohkoketjuteknologian pohjimmaisen ajatuksen kanssa, jossa käyttäjät tulisi voida siirtää valuuttaa irrallaan sääntelystä ja keskitetyistä toimijoista. Lohkoketjuteknologian ja kryptovaluuttojen mahdollisuudet ovat mittavat sääntelystä huolimatta. Nousevaa teknologiaa tullaan hyödyntämään esimerkiksi esineiden Internetin rakentamiseen, hajautettuun varainsiirtoon sekä pilvi- ja tietokantapalvelujen tietoturvan parantamiseen.