Esihenkilön tuen yhteydet työuupumukseen organisaatiomuutoksessa terveysalalla : muuntaako kutsumus tätä yhteyttä? - Friman, Jonna (2022)
Tutkimuksessa selvitettiin, onko esihenkilön tuki yhteydessä sairaanhoitopii-rin henkilöstön vähäiseen työuupumukseen organisaatiomuutoksen aikana ja muuntaako kutsumuksen kokeminen esihenkilön tuen määrän ja työuupumuksen välistä yhteyttä. Lisäksi selvitettiin covid-19-pandemiaan liittyvien kokemusten yhteyttä työuupumukseen, jotta niiden vaikutukset voitiin huomioida työuupumukseen. Tutkimuskohteena oli suuren sairaanhoitopiirin henkilöstö. Kyselytutkimuksena toteutettuun tutkimukseen osallistui 306 terveydenhuoltoalan työntekijää vuonna 2021. Vastanneista 87 prosenttia (n = 265) oli naisia. Lineaarisen regressioanalyysin tulokset osoittivat, että mitä kielteisempiä kokemukset pandemian vaikutuksista olivat, sitä enemmän koettiin työuupumusta. Esihenkilön tuki oli yhteydessä työntekijöiden vähäiseen työuupumukseen. Kutsumuksen muuntavaa vaikutusta tuen puutteen ja työuupumuksen välillä ei löytynyt, mutta kutsumuksella oli voimakas omavaikutus työuupumukseen. Mitä enemmän koettiin kutsumusta, sitä vähemmän oli työuupumusta. Koska esihenkilön tuella huomattiin olevan merkittävä vaikutus työuupumukseen, terveysalan organisaatioissa tulisi kiinnittää erityistä huomiota siihen, että mahdollistetaan kontaktit esihenkilöön ja esihenkilön osaaminen ja tiedot pidetään ajan tasalla.