Vertaileva tutkimus Theodore Kaczynskin sekä Jean-Jacques Rousseaun yhteiskuntateorioista - Rauhala, Viia (2022)
Theodore Kaczynski on yhdysvaltalainen terroristi, ja hänet tunnetaan paremmin nimellä Unabomber. Hänen tekojensa motiivina oli aikaansaada maailmanlaajuinen vallankumous teollista yhteiskuntaa vastaan. Argumenttinsa yhteiskuntaa ja teknologista kehitystä vastaan hän tuo esille manifestissaan Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus. Hänen ajatuksensa eivät kuitenkaan ole uusia, ja samankaltaista kritiikkiä kehitystä vastaan kirjoitti jo 1800-luvulla elänyt filosofi Jean-Jacques Rousseau. Tutkielmassa tehdään vertaileva tutkimus Kaczynskin Teollinen yhteiskunta ja sen tulevaisuus sekä Rousseaun Yhteiskuntasopimuksesta -teosten välillä. Tavoitteena on löytää kirjojen keskeiset huomiot ja argumentit yhteiskunnallisesta kehityksestä ja sen luonteesta. Lisäksi tuon esille kirjoittajien taustoja. Tutkimuksessa huomattiin samankaltaisuuksia eri argumenttien ja lähtökohtien välillä. Kirjoittajien ihmiskuvat kuitenkin erosivat toisistaan. Erityisesti Kaczynskin tavoitteet eivät ole toteutuneet.