"Jos unohdetaan maaseutu, niin aika paljon menetetään" : korpusavusteinen diskurssintutkimus maaseudusta Suomi24-keskustelupalstalla - Kuvaja, Elisa (2022)
Kandidaatintutkielmassa tutkitaan, miten maaseudusta keskustellaan Suomi24-keskustelupalstalla vuosina 2015–2020. Tutkimuksen aineisto on peräisin Kielipankin ylläpitämästä Suomi24-korpuksesta. Aineiston laajuus on 17 882 viestiä ja 271 798 sanetta. Tutkimusmenetelmänä toimii korpusavusteinen diskurssintutkimus (CADS), jossa yhdistyvät kvantitatiivinen kollokaatioanalyysi ja kvalitatiivinen diskurssintutkimus. Tutkimuskysymykset ovat: 1. Millaisiin diskurssiprosodioihin maaseutu-sanan kollokaatteja voi luokitella? 2. Millaisia diskursseja maaseutuun liitetään Suomi24-keskustelupalstalla? Maaseutuun liittyviä diskurssiprosodioita muodostui kahdeksan: alueet, asennoituminen, asukkaat ja asuminen, elinkeino, elinvoimaisuus, kuihtuminen, ihannointi ja politiikka. Lisäksi kolmetoista kollokaattia jäi luokittelun ulkopuolelle muut-ryhmään, sillä ne eivät monitulkintaisuuden vuoksi sopineet mihinkään diskurssiprosodioista eivätkä ne paljastaneet selkeitä maaseudusta keskustelemisen tapoja. Diskurssiprosodioiden ja aineiston analyysin aineistosta paljastui kolme diskurssia, jotka ovat kuihtumisdiskurssi, vertailudiskurssi ja politiikan diskurssi. Kuihtumisdiskurssiin liittyy mielipiteitä, näkemyksiä ja huolta maaseudun tilasta ja tulevaisuudesta. Maaseudun kuihtuminen ja autioituminen näyttäytyy välillä pysäyttämättömänä kehityskulkuna, jolle keskustelijat välillä etsivät syyllistä esimerkiksi poliittisista toimijoista. Vertailudiskurssi keskittyy maaseudun ja kaupungin väliseen vertailuun, jossa verrataan esimerkiksi asumiskustannuksia ja alueita. Lisäksi vertailudiskurssiin sisältyy maaseudun nykytilan ja menneisyyden vertaamista, mikä liittyy myös kuihtumisdiskurssin näkökulmiin heikentyneestä maaseudusta. Politiikan diskurssi liittyy ensisijaisesti poliittisiin toimijoihin, mutta diskurssi limittyy myös kuihtumisdiskurssin ja vertailudiskurssin kanssa. Politiikan diskurssi etsii erityisesti syyllisiä maaseudun nykytilaan tai auttajia helpottamaan maaseudun ahdinkoa. Toisaalta poliittisia vivahteita sisältyy myös esimerkiksi kuihtumisdiskurssin keskusteluihin palveluista ja elinvoimaisuudesta.