Lisätyn todellisuuden hyödyntäminen ja käyttöönotto teollisuudessa - Koskinen, Juho (2022)
Lisätty todellisuus (”AR”) on teknologia, jossa reaaliaikaista reaalimaailman aistimista täydennetään virtuaalisilla, paikkasidonnaisilla elementeillä. Teollisuudessa AR:ää voi esiintyä esimerkiksi siten, että AR-laite tunnistaa ympäristössä olevan teollisuuskoneen, ja antaa reaaliaikaista tietoa koneen tilasta. Yleisin AR:n käyttötapa tällä hetkellä on AR:n yhdistäminen etätukipalveluihin, joiden avulla etäasiantuntija voi opastaa esimerkiksi kokemattomamman teknikon huoltotehtävän läpi merkaten tämän AR-laitteen reaalimaailman näkymään kohteita, joihin fokusoitua. Edellä kuvailtujen visualisoivien ohjelmistojen lisäksi AR voi tulevaisuudessa itsenäisesti opastaa teknikkoa läpi erinäisten prosessien suorittamisen tunnistamalla kohteita ja toimintoja reaalimaailmassa, ja tarjoamalla kontekstisidonnaista informaatiota. Lisäksi AR voi toimia eräänlaisena keskitettynä virtuaalisena käyttöliittymänä erinäisten koneiden ja järjestelmien kontrollointiin.