Kybervyöry - Ritola, Jouni (2022)
Tutkijat pyrkivät selittämään reaalimaailman loogisia tapahtumia syy-seuraussuhteella, jossa toimintaa seuraa vastatoiminta. Syy-seuraussuhteen lisäksi osalle onnettomuuksia on olemassa toinenkin selitys. Tämä selitys perustuu teoriaan, jonka mukaisesti väistämätön katastrofi on sisään rakennettu kompleksisiin järjestelmiin. Tässä tutkimuksessa osoitetaan, miten kompleksisen järjestelmistä koostuvan kyberjärjestelmän komponentit ovat virittäytyneet itseorganisoidun kriittisyyden (Self-Organized Criticality, SOC) tilaan ja miten näiden komponenttien häiriöt aiheuttavat laajavaikutteisen normaalin onnettomuuden (Normal Accident Theory, NAT). Tutkimuksessa tätä väistämätöntä kyberonnettomuutta kutsutaan kybervyöryksi. Tutkimus jakautuu kolmeen loogiseen kokonaisuuteen, joista ensimmäisessä käsitellään kybermaailmaa ja kompleksista järjestelmää monista näkökulmista ja määritetään tutkimuksen kannalta merkittävimmät käsitteet. Luvussa kuvataan kybermaailmaa uhkaavat uhat ja rakennetaan tätä kuvaava viitekehys. Toinen luku sisältää kolme onnettomuuksia kuvaavaa teoriaa, jotka analysoidaan hermeneuttisen käsiteanalyysin keinoin edellisen luvun viitekehyksen kautta katsottuna. Kolmannessa luvussa käsitemallit konstruoidaan yhdeksi kybervyöryä kuvaavaksi kokonaisteoriaksi ja vastataan tutkimuskysymykseen: Miksi kyberonnettomuuksia tapahtuu?