Sädehoidon TT-simulaattori : menetelmä, laadunvalvonta ja tarkkuus - Valve, Juha (2003)
Tietokonetomografiaan perustuva sädehoidon simulaattori, TT-simulaattori, on tulossa osaksi sädehoidon simulointiprosessia. Tämän työn tarkoituksena oli kehittää Keski-Suomen sairaanhoitopiiriin sädehoito-osastolle toimivat TT-simulointi- ja laadunvalvontamenetelmät. Lisäksi työssä tutkittiin kahta yleisintä sädehoitoa: eturauhashoitojen ja säästävästi leikatun rintasyöpähoitojen simulointitarkkuuksia. Tässä työssä kehitelty TT-simulointimenetelmä perustuu kahteen erilliseen kuvaus- ja simulointikertaan. Ensimmäisellä kerralla potilas kuvataan annossuunnittelua varten ja samalla potilaan iholle merkitään kohdistinmerkit simulointia varten. Potilaan simulointi tapahtuu TT-simulaattorilla annossuunnitelman jälkeen. Simuloinnin aikana tarkastetaan potilaan asettelu sekä isosentripisteiden paikka potilaan iholla. Työssä kuvattu menetelmä mahdollistaa kenttien merkkauksen tarkistamisen juuri ennen hoitoa, koska potilas hoidetaan simuloinnin jälkeen samana päivänä. Työn aikana sädehoito-osastolle kehitettiin TT-simulaattorin laadunvalvontaohjelma. Ohjelma sisältää TT-laitteen, merkitsemiseen käytetyn laserjärjestelmän sekä virtuaalisimulointiohjelmiston.