Translitterointi japanin kielen syötemetodina - Rissanen, Ville (2022)
Tutkielmassa esitellään japanin kielen yksityiskohdat, jotka vaikuttavat kielen latinasointiin ja siten myös sen translitterointiin. Näiden perusteella esitellään deterministinen translitteraatiojärjestelmä Jikara, jonka avulla voidaan translitteroida erityistä japaninkielistä latinasoitua syötettä japaninkieliseksi tulosteeksi ja toisinpäin. Lisäksi tutkitaan lyhyesti esitellyn translitteraatiojärjestelmän mahdollista käyttöä tekstin häviättömään pakkaamiseen, mutta translitteroidun tekstin pakkaussuhde ei ole edullinen verrattuna UTF-8 esitystapaan.