Paikallaanolon vähentämisen vaikutus lipidiarvoihin henkilöillä, joilla on metabolinen oireyhtymä - Ylinen, Venla (2022)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko paikallaanolon vähentämisellä vaikutusta veren paastolipidiprofiiliin henkilöillä, jotka täyttävät metabolisen oireyhtymän kriteerit. Lisäksi tarkasteltiin lipidien pitoisuuksien muutosten yhteyttä liikkumisen, kehonkoostumuksen sekä makroravintoaineiden saannin muutoksiin. Paikallaanolon on todettu lisäävän riskiä sairastua sydän- ja verenkiertoelimistö sairauksiin, tyypin kaksi diabetekseen sekä syöpään. Lisäksi runsas paikallaanolo nostaa kuolleisuusriskiä. Metabolinen oireyhtymä on oirekasauma, johon liittyy ylipainon lisäksi muun muassa häiriintyneitä lipidiarvoja eli dyslipidemiaa. Dyslipidemia on paikallaanolon tavoin yhteydessä muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin sekä kohonneeseen kuolleisuusriskiin.