Köyhyyden ja yksinäisyyden väliset mekanismit köyhyyskirjoituksissa - Laitinen, Helmi (2022)
Tutkimukseni aiheena on köyhyyden ja yksinäisyyden väliset mekanismit. Yksinäisyyden on todettu olevan yleisempää köyhillä kuin taloudellisesti hyvin toimeentulevilla ja työni tarkoituksena on selvittää mitä eri mekanismeja köyhyyden ja yksinäisyyden välisen suhteen takana on. Aineistona käytän vuonna 2006 kerättyjä Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kirjoituskilpailun kirjoituksia. Tutkimukseeni on rajattu yhteensä 17 kirjoitusta, joissa kaikissa käsitellään köyhyyden lisäksi myös yksinäisyyttä. Tutkimukseni on laadullinen ja analyysimenetelmänä on käytetty teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Aineiston analyysin tulosten perusteella köyhyyden ja yksinäisyyden välillä on useita mekanismeja. Aineistosta muodostuu neljä teemaa, jotka kuvaavat niitä eri mekanismeja, joiden kautta köyhyys ja yksinäisyys vahvistavat toisiaan. Ensimmäinen teema esittää tapoja, joilla rahan puute estää konkreettisesti pääsyn sosiaalisiin tilanteisiin. Toinen teema käsittelee köyhyyden ja yksinäisyyden sukupolvista periytymistä. Kolmas teema kuvailee köyhyyteen kietoutuvan häpeän yksinäisyydelle altistavaa vaikutusta ja neljäs teema tarkastelee yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta kumpuavaa yksinäisyyttä. Tulosten perusteella voi todeta, että köyhyys altistaa yksinäisyydelle monella konkreettisella tavalla sekä toisaalta myös vaikuttaen yksilön identiteettiin sekä ajatuksiin, jotka voivat eristää yhteiskunnasta ja toisista ihmisistä. Aineistosta selviää, että myös yksinäisyys voi altistaa köyhyydelle erityisesti yksin elämiseen liittyvän kalleuden vuoksi.