Projektirakentamista itärajan tuolla puolen : suomalaisten rakennustyöläisten arki ja elämä Kostamuksessa ja Svetogorskissa 1972-1983 - Tuominen, Jeri (2022)
Tässä tutkielmassa tarkastelen suomalaisten rakennustyöläisten arkea ja vapaa-aikaa Kostamuksessa ja Svetogorskissa idänkaupan rakennusprojektiviennin vilkkaimpana vuosikymmenenä 1972-1983. Metodina toimii muistitieto, minkä takia myös tutkielman aineistot ovat yleisen tutkimuskirjallisuuden lisäksi suurilta osin muistitietokokoelmia. Nämä kaksi kokoelmaa, Itärakentajat: rakennustyömailla Neuvostoliitossa (2020, SKS) ja Kohtalona Kostamus: Risto Kangas-Ikkalan muistelmat (2012, Siltala) on toimittanut Suomen Moskovan entinen kirjeenvaihtaja Jyrki Koulumies. Kokoelmien pohjalta analysoin suomalaisten rakennustyöläisten arkea ja vapaa-aikaa, etenkin alkoholinkäyttöä rakennustyömailla, mikä liittyy vahvasti Neuvostoliiton itärakentajamielikuviin.