Tekoäly yritysmarkkinoinnin työkaluna - Danielsson, Patrik (2022)
Tässä tutkielmassa käsitellään tekoälyä ja sen hyödyntämistä yritysmarkkinoinnin näkökulmasta. Tekoäly on kehittynyt nopeasti viimeisten vuosikymmenten aikana ja sen vaikutukset yrityksiin, talouteen sekä yhteiskuntaan ovat kasvaneet yhä suuremmiksi. Yritykset ovat omaksuneet tekoälyteknologioita osaksi markkinointivälineitänsä, minkä seurauksena kokemus yritysten, asiakkaiden sekä sidosryhmien välillä on muuttunut. Tässä tutkielmassa perehdytään mahdollisuuksiin, joita tekoäly ja sen soveltaminen tarjoavat yritysmarkkinointiin. Tutkielma toteutetaan kirjallisuuskatsauksena. Tiedonkeruussa hyödynnetään tutkimusartikkeleita sekä tutkimuskirjallisuutta. Tutkielma pyrkii vastaamaan kahteen päätutkimuskysymykseen, jotka ovat: ”Millä tavoilla yritykset voivat hyödyntää tekoälyä yritysmarkkinoinnissa?” ja ”Mitä hyötyjä ja mahdollisuuksia tekoälyn käyttö tuo yritysmarkkinointiin?”. Tutkielmassa määritellään termit tekoäly sekä yritysmarkkinointi, minkä jälkeen vastataan tutkielman tutkimuskysymyksiin. Tutkielman keskeinen tulos on, että tekoälyä voidaan hyödyntää laaja-alaisesti yritysmarkkinoinnissa. Tutkielmassa todetaan, että tekoälyä pystytään hyödyntämään erittäin laaja-alaisesti yritysten toteuttaman yritysmarkkinoinnin eri osa-alueilla ja prosesseissa. Tutkielmassa keskitytään viiteen yleisesti yritysmarkkinoinnissa hyödynnettyyn tekoälyteknologiaan: päätöksen tukijärjestelmät, koneoppiminen, älykkäät agentit, suosittelujärjestelmät ja asiantuntijajärjestelmät. Oikein käytettyinä näiden tekoälyteknologioiden yrityksille tarjoamat keskeisimmät hyödyt ovat asiakastyytyväisyyden lisääminen sekä tehokkuuden ja tuoton kasvattaminen.