Maajoukkuetie FBA:n vaikutus salibandypelaajan kehittymiseen ja valmentajan osaamiseen - Rynnäs, Ville; Koskinen, Saku (2022)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, millainen vaikutus MAAJOUKKUETIE FBA:lla on ollut toiminnassa mukana olevien pelaajien kehittymiseen ja valmentajien osaamiseen. Tutkimuksen toimeksiantajina toimivat yhteistyössä Suomen Salibandyliitto ja Eerikkilä Sport & Outdoor Resort, jossa MAAJOUKKUETIE FBA- tapahtumat järjestetään. Tutkimukseen osallistui yhteensä 720 pelaajaa. Pelaajien kehittymistä tarkasteltiin vuosien 2017 ja 2020 aikana 15- ja 17-vuotiaille pelaajille toteutetuilla fyysisiä ominaisuuksia ja lajitaitoja mittaavilla testeillä. Lisäksi teetettiin kysely, joka lähetettiin MAAJOUKKUETIE FBA-toiminnassa mukana oleville seuroille. Kyselyyn vastasi kuusi seuraa. Seuran valmennuspäällikkö ja valmentajat vastasivat kyselyyn antaen yhden yhteisen vastauksen. Kyselyssä he arvioivat sekä MAAJOUKKUETIE FBA-toiminnan vaikuttavuutta sekä pelaajien kehittymiseen että valmentajien osaamiseen. Aineistoa analysoitiin IBM SPSS Statistics 28 - ohjelmistoa käyttäen. Pelaajien testitulosten keskiarvoja eri vuosien välillä toisiinsa verrattiin t-testillä ja efektikoolla. Kyselyn osalta tuloksia tarkasteltiin keskiarvoina ja keskihajontoina. Osa kyselystä koostui kysymyksistä, joissa arvioitiin MAAJOUKKUETIE FBA:n vaikuttavuutta pelaajien ja valmentajien kehittymiseen asteikolla -100 - 100. Negatiivinen arvo kuvastaa negatiivista ja positiivinen arvo positiivista vaikutusta. Sen lisäksi kyselyssä käytettiin Likert-asteikollisia totuusväittämiä, joissa vastauksille annettiin keskiarvoja laskiessa numeerinen arvo (1-5). Testituloksista tilastollisesti merkitsevästi kehittyivät 15-vuotiaiden osalta SM-juoksu ja 17- vuotiaiden osalta pallonhallinta, SM-juoksu sekä SM-pallo. Kyselyn vastausten mukaan seurat kokevat MAAJOUKKUETIE FBA-toiminnan vaikuttaneen sekä pelaajien kehittymiseen että valmentajien osaamiseen positiivisesti, mitä voidaan pitää tutkimuksen päätuloksena.