"Kunnon partiolainen on aina valmis" : korpusavusteinen diskurssintutkimus sanasta partiolainen Suomi24-keskustelupalstalla - Hakamäki, Nea (2022)
Kandidaatintutkielmassa tutkitaan sitä, miten partiolaisista puhutaan Suomi24-keskustelupalstalla. Tutkimuskysymykset ovat: 1. Millaisia diskursseja partiolaisiin liittyvässä keskustelussa ilmenee Suomi24-keskustelupalstalla? 2. Mitä kollokaatteja partiolainen-sanaan liitetään keskustelussa? Tutkimuksen teoreettinen viitekehys on korpusavusteinen diskurssintutkimus, joka yhdistää kvantitatiivista korpuslingvistiikkaa ja kvalitatiivista diskurssintutkimusta. Aineisto on koottu Suomi24-korpuksesta hakemalla laajennetussa haussa hakusanalla partiolainen. Aineisto on vuosilta 2001–2020. Tutkimuksessa on hyödynnetty kollokaatioanalyysiä ja MI-testiä, joka on tehty AntConc-tietokoneohjelmalla. Kollokaateista tarkastellaan 110 merkitsevintä kollokaattia. Kollokaatit on jaettu semanttisen merkityksen sekä kontekstin mukaan diskurssiprosodioihin, joita on yhteensä yhdeksän. Diskurssiprosodioiden avulla aineistosta nousee esille kolme diskurssia; aktiivisuusdiskurssi, tietämättömyysdiskurssi sekä yhteisöllisyysdiskurssi. Aktiivisuus- ja yhteisöllisyysdiskurssit kuvaavat sitä, millainen kuva kansalaisilla on partiolaisista. Tietämättömyysdiskurssi puolestaan liittyy siihen, etteivät kansalaiset tienneet partiolaisista, ja esimerkiksi yrittivät hakea keskustelupalstalla tietoa. Kaiken kaikkiaan keskustelu partiolaisiin liittyen on ollut positiivista Suomi24-keskustelupalstalla, ja keskustelijoille muodostunut kuva partiolaisista on samansuuntainen partiolaisten keskusjärjestön ajatusten kanssa.