Jatkuvan toimittamisen tuomat haasteet ohjelmistokehityksen laadunvarmistuksen näkökulmasta - Patrikainen, Taina (2022)
Sekä tutkimuskentällä että ohjelmistoteollisuuden ammatinharjoittajien keskuudessa on viime aikoina kiinnostuttu enenevissä määrin jatkuvasta toimittamisesta ja käyttöönottamisesta, joiden tavoitteena on mahdollistaa ohjelmistotoimintojen vapauttaminen asiakkaalle mahdollisimman nopeasti ja jatkuvasti uuden toiminnallisuuden kehittämisen jälkeen. Jatkuvan toimittamisen ja jatkuvan käyttöönottamisen mukanaan tuoma laadunvarmistustoimien automatisoinnin lisääminen saattaa asettaa ohjelmistokehitysorganisaatiot uudenlaisten haasteiden eteen. Tämän kirjallisuuskatsauksena toteutetun kandidaatin tutkielman tavoitteena oli selvittää kirjallisuudessa tunnistettuja jatkuvan toimittamisen ja käyttöönottamisen tuomia haasteita laadunvarmistuksen näkökulmasta. Kirjallisuudesta löydettiin erilaisia laadunvarmistukseen liittyviä haasteita. Näiden haasteiden pohjalta esiin nousee neljä teemaa, jotka ovat toimintatapojen muuttaminen, automaatio ja työkalut, testaaminen ja testausympäristö sekä kohdealue ja sääntely. Aiemmassa tutkimuskirjallisuudessa on tunnistettu useita jatkuvaan toimittamiseen, jatkuvaan käyttöönottamiseen ja DevOpsiin liittyviä hyötyjä ja haasteita, mutta tarkastelu on tehty enimmäkseen ohjelmistokehitysorganisaation näkökulmasta. Aiheen tulevaisuuden tutkimuksessa olisi arvokasta keskittyä myös loppukäyttäjän ja asiakkaan näkökulmaan.