”Vaikeuksista voittoon” : perheenjäsenten narratiiveja Asperger-läheisen kasvusta lapsuudesta aikuisuuteen - Rantanen, Iiris (2022)
Lapsen Asperger-diagnoosi vaikuttaa koko perheen elämään. Onkin tärkeää syventää ymmärrystä Asperger-henkilöiden elämänkulusta perhekokonaisuuden kontekstissa eri perheenjäsenten silmin. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin yhden, tutkimushetkellä nuoren Asperger-diagnoosin saaneen aikuisen ikä-vaiheita ja Asperger-piirteiden ilmenemistä niissä. Lisäksi haluttiin tietoa perheenjäsenten tuntemuksista Asperger-läheisen rinnalla elämisestä. Aineisto kerättiin narratiivisella haastattelulla yhden perheen kaikilta perheenjäseniltä (N = 4) ja analysoitiin narratiivien analyysilla. Ensimmäiseen tutkimuskysymykseen vastaamiseen Asperger-piirteiden näkymisestä eri ikävaiheissa käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysia, ja toiseen tutkimuskysymykseen perheenjäsenten tunteista käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysia sekä Labovin kertomuksen rakennemallia.