P2p-suoratoiston keskeiset saatavuuden ongelmat - Alanko, Oskari (2022)
Suoratoisto on keskeinen osa modernia mediamaisemaa. Suoratoistolähetyksillä saattaa olla massiivisiakin katsojamääriä, jonka vuoksi suoratoistopalveluiden tarjoaminen vaatii huomattavasti resursseja. Näitä resurssitarpeita voidaan kuitenkin vähentää hyödyntämällä katsojien laitteiden edelleenlähetyskapasiteettia käyttämällä vertaisverkkoja (engl. p2p-networks). Katsojien, eli vertaisten, resurssien hyödyntämisessä on kuitenkin useita haasteita, jotka saattavat estää tai haitata sujuvan suoratoistopalvelun tarjoamista. Tämä tutkimus kartoittaa näitä p2p-suoratoiston kohtaamia haasteita katsojan palvelunlaadun näkökulmasta. Havaitaan, että suuri osa p2p-suoratoiston kohtaamista ongelmista liittyvät vertaisiin liittyvään ennalta-arvaamattomuuteen. Vertaisissa saattaa esiintyä kehnoja verkkoyhteyksiä tai vertaisia saattaa poistua ilman varoitusta. Tästä johtuvat häiriöt yleensä esiintyvät suoratoiston katkeiluna, lähetyksen laadun heikkenemisenä ja lähetykseen liittymisen viiveenä. P2p-suoratoisto kohtaa myös flash crowd -ilmiön, jossa suuri määrä vertaisia pyrkii liittymään vertaisverkkoon nopeammin kuin vertaisverkko kykenee tehokkaasti liittämään. Hallitsematon flash crowd puolestaan johtaa liittymisien epäonnistumisiin ja pitkiin aloitusviiveisiin.