Summary: | Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää millaisia ajatuksia ja kokemuksia päiväkotilasten vanhemmilla on ruotsinkielisestä kielisuihkutustoiminnasta. Lisäksi tarkoituksena on selvittää millaisia hyötyjä kielisuihkutuksella voisi olla vanhempien mielestä. Tutkimuskysymykset ovat seuraavat: 1. Millaisia ajatuksia ja kokemuksia vanhemmilla on kielisuihkutustoiminnasta? 2. Miten lapsi suhtautuu tai suhtautui kielisuihkutukseen vanhempien näkökulmasta? 3. Mitä hyötyä kielisuihkutuksesta voisi olla vanhempien mielestä?
Aineisto kerättiin kolmella puolistrukturoidulla haastattelulla, jotka toteutettiin Zoomin välityksellä joulukuussa 2021. Haastateltavat olivat vanhempia, joiden lapset osallistuvat tai ovat osallistuneet kielisuihkutustoimintaan eräässä varsinaissuomalaisessa päiväkodissa. Haastattelut oli jaettu kolmeen pääteemaan: kielenoppiminen yleisesti, yleisiä ajatuksia kielisuihkutustoiminnasta sekä kielisuihkutuksen mahdolliset hyödyt ja haitat. Haastattelut kestivät 30–50 minuuttia ja ne nauhoitettiin, jonka jälkeen nauhoitteet litteroitiin ja aineisto analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin keinoin.
Tutkimuksessa selvisi, että lasten vanhemmilla oli pääosin positiivisia ajatuksia ja kokemuksia kielisuihkutustoiminnasta. Heidän mukaansa kielisuihkutus voi olla hyödyllistä monellakin tapaa, kun ajatellaan lapsen tulevaisuutta. Vanhemmat nostivat esiin muun muassa seuraavia teemoja: kiinnostus eri kieliä kohtaan, valmiudet kielenopiskeluun myöhemmässä vaiheessa, ylpeydentunne ja itsevarmuus omasta kielitaidosta, positiiviset vaikutukset sosiaalisiin suhteisiin sekä positiivinen asenne ruotsin kieleen, jolla saattaa edelleen olla pakkoruotsin maine. Suurin osa vanhemmista kertoi myös, että heidän lapsensa on suhtautunut kielisuihkutukseen pääosin positiivisesti ja ruotsin kieli on myös näkynyt perheiden arjessa muun muassa yksittäisten sanojen ja laulujen muodossa.
|