Climate change and consumer behaviour : The impact of eco-anxiety on the consumption habits of Finns below 30 years of age - Kohl, Alexander (2022)
Ilmastonmuutos on vakava globaali uhka, joka vaikuttaa ympäristön lisäksi myös ihmisten terveyteen, niin fyysisesti kuin henkisestikin. Näin suuren mittaluokan uhka herättää väistämättä laajan joukon erilaisia tunteita, ja etenkin ilmastonmuutokseen liittyvästä ahdistuksesta on puhuttu viime vuosina yhä enenevissä määrin. Tästä nk. ilmastoahdistuksesta löytyy kuitenkin vielä toistaiseksi verrattain vähän akateemista kirjallisuutta - varsinkin Suomessa. Tämä pro gradu-tutkielma pyrkii lisäämään tietoisuutta ilmastoahdistukseen liittyen tarjoamalla yleiskatsauksen sen esiintyvyyteen Suomen väestössä sekä siihen, miten se vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin. Tutkielman laajuus on rajattu käsittelemään alle 30-vuotiaita suomalaisia. Teoreettinen viitekehys käy läpi ilmastonmuutoksen psykologisia vaikutuksia sekä ympäristöystävällisen kuluttajakäyttäytymisen teoriaa. Tämän tutkielman aineisto kerättiin kyselyllä, jossa oli kokonaisuudessaan 2070 vastaajaa, ja joista alle 30-vuotiaita oli 343. Aineiston analyysi tehtiin ristiintaulukoinnilla, jonka avulla selvitettiin kuinka iso osa alle 30-vuotiaista suomalaisista on kokenut ilmastoahdistusta, ja miten se on vaikuttanut heidän kulutustottumuksiinsa. Tulokset osoittavat, että merkittävä osa – yli kolmasosa – alle 30-vuotiaista suomalaisista on kokenut ilmastoahdistusta. Tämän lisäksi tulokset viittaavat siihen, että ilmastoahdistuksen kokeminen korreloi kestävien kulutustottumusmuutosten kanssa. Korrelaatio oli voimakkainta yleisten kulutustavaroiden kuluttamiseen liittyen, mutta ilmastoahdistusta kokeneet vastaajat olivat muuttaneet myös ravintoon ja asumiseen liittyvää kulutustaan enemmän kuin he, jotka eivät olleet kokeneet ilmastoahdistusta. Jatkotutkimusta voitaisiin keskittää etenkin siihen, miten ilmastoahdistus vaikuttaa muihin käyttäytymisen muotoihin, kuten esim. liikkumiseen tai äänestyskäyttäytymiseen.