“Mutta minähän olen neiti Talvi – tietty viileys kuuluu luonteeseeni” : henkilöhahmot vuodenaikojen kuvina Sinikka Nopolan ja Linda Bondestamin Anna Talven outo viivytys –kuvakirjassa - Huhtamella, Noora (2022)
Tässä tutkielmassa käsittelen henkilöhahmojen persoonallisuuksien rakentamia representaatioita vuodenajoista sekä vuodenaikasidonnaisten mielialojen näkyvyyttä hahmojen persoonallisuuksissa Sinikka Nopolan ja Linda Bondestamin Anna Talven outo viivytys – satu niille jotka ikävöivät vuodenaikoja -kuvakirjassa. Tarkastelemani henkilöhahmot ovat Anna Talvi, Hortensia Syksy, Kimmo Kesä ja Pälvi Primavera, jotka ovat vuodenaikojen inhimillistymiä. Koska kohdeteokseni on kuvakirja, käytän tarkastelun tukena kuvan ja sanan analyysiä, eli tutkin sekä kuvitusta että tekstiä. Hyödynnän hahmoanalyysissä henkilöhahmoteoriaa, ja suhtaudun henkilöhahmoon tekstuaalisena, mutta myös todellisen ihmisen kaltaisena, persoonallisena olentona. Näen hahmot myös vuodenaikojen ja niihin liittyvien mielialojen representaatioina. Vuodenaikasidonnaisten mielialojen näkyvyyttä hahmoissa tutkin liittämällä kaamosmasennuksen ja manian oireet hahmojen persoonallisuuksiin. Tutkielmastani käy ilmi, että vuodenaikahahmojen persoonallisuudet kytkeytyvät monin tulkinnanvaraisin tavoin heidän representoimiinsa vuodenaikoihin sekä niihin liittyviin mielialoihin. Hahmokohtaiset analyysit paljastavat, millaista kuvaa vuodenajoista henkilöhahmot tuottavat, ja mielialoihin liittyvästä analyysistä paljastuu selvä ero valoisia ja pimeitä vuodenaikoja representoivien hahmojen välillä. Teos on erittäin moniulotteinen, ja jatkossa sitä voisi tutkia esimerkiksi säätiloja representoiviin hahmoihin tai hahmojen välisiin suhteisiin paneutuen.