Pienvalta kansainvälisessä kriisinhallinnassa : Suomen kriisinhallinnan tarkastelua 2000-luvulla ulko- ja turvallisuuspolitiikassa - Vikström, Vera (2021)
Tutkielmassa tarkastelen pienvaltion diskursseja ulko- ja turvallisuuspoliittisissa selon teoissa 2000-luvulla. Erityisesti keskityn kriisinhallinnan käsittelyyn. Suomi osallistuu kansainväliseen kriisinhallintaan ja esiintyy vahvana toimijana kentällä. Analyysin kautta pyrin selvittämään, voidaanko Suomea ajatella kriisinhallinnan parissa pienval tana eli pienenä valtiona, jolla on kokoaan suuremmat tavoitteet vaikuttavuuden suh teen. Perehdyn kriisinhallintaosallistumisen taustasyihin sekä identiteetin merkitykseen. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä toimii pienvaltioteoria. Tutkimusmetodina on diskurssianalyysi, jolla pyrin nostamaan pienvallan diskursseja ja identiteetin piirteitä analyysissani. Identiteetin rooli kulkee vahvasti läpi koko tutkimuksen. Kriisinhallinta on kehittynyt 2000-luvulla ja siihen osallistuminen nähdään tärkeänä. Vaikuttavuuden lisäämistä tavoitellaan, mikä viittaa siihen, että Suomea voidaan pitää pienvaltana.