Siveelliset, oppineet ja surevat : sukupuolittuneet arvot ja kuoleman kohtaaminen Suomessa 1700-luvun loppupuoliskon ruumissaarnoissa - Sivula, Henriikka (2022)
Tutkielma käsittelee 1700-luvun lopun ruumissaarnoissa esiintyviä kuvauksia vainajan elämästä sekä kuolema- ja hautauskulttuurista Suomessa. Tutkimuksessa verrataan naisten ja miesten ruumissaarnoja ja tarkastellaan millaista ideaali nais- ja mieskuvaa ne rakentavat sekä millaisia sukupuolittuneita arvoja niistä voi havaita. Tutkimus käsittelee myös, miten sureminen ja kuolema kohdattiin ruumissaarnojen mukaan.