Vanhemman päihdeongelma ja sen haasteet lapsiperheessä sosiaalityön näkökulmasta - Kinnunen, Anu (2022)
Tämän kirjallisuuteen perustuvan tutkielman tarkoituksena on selvittää, millaisia haasteita kohdataan sosiaalityössä, jos lapsiperheessä vanhemmalla on päihdeongelma. Tutkielmassa tutkitaan vanhemman päihdeongelmaa ja sen sensitiivisyyttä perheissä, minkä pohjalta saadaan lisäymmärrystä perheiden tarpeista ja kokemuksista palveluverkostoissa. Tutkielmassa selvitetään lapsen lähtökohdasta käsin lapsen ajatuksia ja tunteita eläessään päihdeongelmaisen vanhemman kanssa. Tutkimuskysymykseni olivat: 1) Millaisia haasteita vanhemman päihdeongelma tuo sosiaalityöhön? 2) Miten sosiaalityössä tulee huomioida lapsen tilanne päihdeongelmaisen perheen kanssa työskennellessä? Tämä tutkimus on toteutettu laadullisena kirjallisuuskatsauksena. Tutkimuksen viitekehys muodostuu vanhemmuuden, vanhemman päihdeongelman ja sosiaalityön käsitteistöstä. Tutkielmani aineisto koostuu kuudesta kotimaisesta ja kahdesta kansainvälisestä tieteellisestä artikkelista. Tutkimuksen analyysissä hyödynsin myös sosiaalihuoltolakia (1301/2014) sekä lastensuojelulakia (417/2007). Tutkielmani tulosten mukaan vanhemman päihdeongelma lapsiperheissä on koko perheen sairaus. Päihdeongelmaisessa perheessä lapsi voi joutua kokemaan turvattomuutta, pelkoa sekä häpeää vanhemman päihdeongelman vuoksi. Lapsella tulisi olla mahdollisuus perheen ulkopuolisen ihmisen tukeen, jos omat vanhemmat eivät pysty sitä tarjoamaan. Vanhempi voi kuitenkin yrittää parhaansa lapsensa kanssa, mutta hänen kykynsä ja voimavaransa eivät kuitenkaan päihdeongelmasta johtuen riitä. Ammattilaisten tulisi muistaa, että lapsen oma perhe on tärkeä voimavara lapselle. Ammattilaisten on tärkeää etsiä perheiden voimavaroja ja pyrkiä tukemaan niitä, jotta lapsella olisi hyvä alku elämälle.