CCTV-aware routing and navigation system for privacy, anonymity and safety - Sintonen, Lauri (2022)
Tämä pro gradu -tutkielma on kolmeen samasta aiheesta ja saman projektin alla kirjoitettuun artikkeliin pohjautuva artikkelimuotoinen tutkielma, niin sanottu artikkeligradu. Projekti toteutettiin Andrei Costinin tutkimuslaboratoriossa Jyväskylän yliopistossa. Tutkielman ja sen taustalla olevien artikkeleiden aiheena on valvontakameroiden perusteella reitittävän navigaattorin kehittäminen, implementointi ja evaluointi. Kehitetty valvontakameroista tietoinen navigaattori löytää joko reitin, jota ei valvo yksikään valvontakamera (yksityisyysmoodi) tai reitin, jonka varrella on mahdollisimman paljon valvontakameroita kuitenkin niin, ettei lasketusta reitistä tule liian pitkä (turvallisuusmoodi). Sovelluksen reitityksestä vastaa olemassa oleva reitityssovellus, Open Source Routing Machine (OSRM), ja tehdyn työn pääkontribuutio keskittyy itse toimivan sovelluksen lisäksi datan prosessointiin niin, että valvontakameradatan perusteella reitittäminen olisi mahdollista. Ensiksi, datan prosessointia vaaditaan sillä nykyinen OpenStreetMap (OSM) -karttadata ei juuri sisällä valvontakameradataa. Toiseksi, datan prosessointia vaaditaan koska OSM-dataformaatti on kehitetty tavallisten reitityskäyttökohteiden tarpeisiin, eikä se sovi sellaisenaan valvontakameratietoiseen reititykseen. Implementoidun sovelluksen toimintaa esitellään sekä synteettisistä testikartoista että oikeista OSM-kartoista otetuin esimerkkikuvankaappauksin.