Sukupuolen vaikutus informaatioteknologian omaksumiseen : naisten kokemuksia mobiilimaksamisesta - Piironen, Ella (2022)
Tämä pro gradu-tutkielma käsittelee mobiilimaksamista ja naisten kokemuksia mobiilimaksujen käytöstä. Tutkielmassa tarkastellaan mobiilimaksujen omaksumiseen ja käyttöön vaikuttavia tekijöitä ja syitä mobiilimaksujen käytön taustalla naisten keskuudessa. Tutkielma rakentuu kirjallisuuskatsauksesta ja empiirisestä osiosta. Kirjallisuuskatsauksessa esitellään informaatioteknologian omaksumisen keskeisiä teorioita, joita on hyödynnetty mobiilimaksamisen omaksumisen tutkimuksessa. Lisäksi kirjallisuuskatsauksessa käsitellään sukupuolen vaikutusta teorioissa nimettyihin informaatioteknologian omaksumisen tekijöihin. Näiden tekijöiden vaikutusta tarkastellaan myös mobiilimaksamiseen. Empiiristä osiota varten toteutettiin tutkimus, joka toteutettiin puolistrukturoituina teemahaastatteluina kymmenelle 21–31-vuotiaalle Suomessa asuvalle naiselle. Teemat rakennettiin mobiilimaksujen omaksumiseen vaikuttavien tekijöiden pohjalta, joita on nimetty kirjallisuuskatsauksessa. Haastatteluissa kartoitettiin miten ja miksi nämä tekijät vaikuttavat naisten halukkuuteen omaksua mobiilimaksut maksuvälineeksi. Tutkimuksen tulokset tukivat aiemmassa tietojärjestelmätieteen tutkimuskirjallisuudessa esiteltyjä tuloksia siitä, mitkä tekijät vaikuttavat naisten halukkuuteen omaksua ja käyttää mobiilimaksuja. Mobiilimaksujen tehokkuus ja hyödyllisyys, sosiaaliset tekijät, koettu turvallisuus sekä tottumus informaatioteknologian käyttöön vaikuttavat omaksumishalukkuuteen. Mobiilimaksuja voi suorittaa nopeasti ajasta ja paikasta riippumatta. Siksi mobiilimaksut ovat tehokas ja hyödyllinen maksutapa. Muiden käyttäjien positiiviset kokemukset mobiilimaksuista motivoi ottamaan ne käyttöön. Sovelluksen tai teknologian suosio muiden keskuudessa vahvistaa käsitystä niiden hyödyllisyydestä. Näin sosiaaliset tekijät vaikuttavat mobiilimaksujen omaksumishalukkuuteen. Epäluotettavuus vähentää käyttöhalukkuutta. Suurimmat huolenaiheet liittyvät taloudellisiin menetyksiin ja henkilökohtaisten tietojen väärinkäyttöön. Aiempi informaatioteknologian käyttö helpottaa uusien sovellusten ja teknologioiden omaksumista. Näin ollen tottumus vaikuttaa omaksumisprosessiin. Mobiilimaksut mielletään helppokäyttöisiksi ja siitä syystä koettu helppokäyttöisyys tai tuen saatavuus käytössä eivät ole merkittäviä tekijöitä mobiilimaksujen omaksumisessa. Helppokäyttöisyys on sen sijaan yksi mobiilimaksujen käytön jatkamisen motivaattoreista.