Kalium- ja kalsiumionien tunnistaminen BODIPY-yhdisteillä - Nikkilä, Iida (2022)
Tämä kirjallisuuskatsaus käsittelee booridipyrrometeenin (BODIPY) ja sen johdannaisten tärkeimpiä ominaisuuksia sekä yhdisteiden hyödyntämistä kemosensoreissa. Yhdisteiden käyttö kemosensoreissa perustuu niiden fluoresoivaan ominaisuuteen, jolloin niitä voidaan hyödyntää biokuvantamisessa. Kirjallisuuskatsauksessa perehdytään tarkemmin kalsium- ja kaliumionien tunnistamiseen, sillä molemmilla ioneilla on tärkeä fysiologinen merkitys eläinsolujen normaalin toiminnan kannalta. Kyseisten ionien tunnistamiseen kehitetyistä kemosensoreista on raportoitu jonkin verran. Niiden soveltuvuutta biologisiin käyttökohteisiin on tutkittu laajalti ja useampia käyttökohteisiin soveltuvia kemosensoreja on löydetty.