Musiikillisten äänten hyödyntäminen julkisten tilojen saavutettavuudessa - Sunela, Eeva (2022)
Tutkielmassa tarkastellaan, miten musiikillisia ääniä voidaan käyttää saavutettavuuden edistämiseen julkisissa tiloissa. Kun esteettömyys koskee rakennettua ympäristöä, on saavutettavuudessa kyse ymmärrettävästä tiedosta ja palveluista, joissa on huomioitava eri aisteihin liittyvät asiat sekä käytettävyys. Älypuhelimet ovat osaltaan mahdollistaneet uusia teknisiä ratkaisuja, esimerkiksi äänipohjaisten sisätilanavigointisysteemien kehityksen. Yleisesti ottaen erilaiselle tiedolle, visuaalisille elementeille ja toiminnoille voidaan luoda äänelliset vastineet. Tätä kutsutaan sonifikaatioksi.