Sarkopenian esiintyvyys ja vaikeusaste 70–85-vuotiailla henkilöillä (PASSWORD-tutkimus) - Hämäläinen, Onni (2022)
Sarkopenia on ikääntymiseen liittyvä sairaus, joka johtaa lihaskatoon ja lihasvoiman heikkenemiseen ja on yksi tärkeimmistä terveysongelmista ikääntyneillä ihmisillä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää sarkopenian esiintyvyyttä jyväskyläläisten iäkkäiden kotona asuvien väestössä. Sarkopenian esiintyvyyden arvioimiseksi henkilöt luokiteltiin lihasvoiman ollessa normaali ei sarkopenia ryhmään (ES), alentuneen lihasvoiman perusteella mahdollinen sarkopenia ryhmään (MS) ja alentuneen lihasvoiman sekä lihasmassan perusteella sarkopenia ryhmään (SR). Lisäksi ryhmien välisiä eroja tarkasteltiin iässä, kehonkoostumuksessa, toimintakyvyssä ja objektiivisesti mitatussa fyysisessä aktiivisuudessa. Sarkopenian määrittämiseksi käytettiin Euroopan sarkopeniatyöryhmän suosituksia.