Toimialojen kehittyneisyys Suomessa manufaktuurijohtokunnan tilastoissa vuosina 1843-1860 toimialojen elinkaariteorian avulla tarkasteltuna - Pyykkö, Juho (2022)
Suomen taloudessa näkyi modernisoitumisen merkkejä jo 1800-luvun alkupuoliskolla, vaikka teollistumisen nähdäänkin usein alkaneen 1860-luvulla, tai jopa myöhemmin. Esimerkiksi kulutustavaroiden valmistumisen siirtyminen tehdaslaitoksiin pois kotitalouksien piiristä oli ensimmäisiä merkkejä talouden modernisoitumisen alkamisesta jo ennen 1800-luvun loppupuoliskoa. Tutkimuksen tarkoitus on määritellä Suomen toimialojen kehityksen tila toimialojen elinkaariteorian läpi tarkasteltuna vuosina 1843-1860. Tutkimusaineistona toimivat manufaktuurijohtokunnan tilastot vuosilta 1843- 1860, joista käy ilmi mm. privilegioitujen tehtaiden työntekijöiden määrä, tuotannon arvo, yrityskannan vaihtelu, sekä julkisen tuen määrä. Tutkimuksen aloitusajankohtaa määrittää aineistojen saatavuus, ja lopetusajankohtaa määrittävät Suomen talouden ja poliittisen tilanteen muutokset tultaessa 1860-luvulle. Manufaktuurijohtokunnan tilastojen arvoja tarkastelemalla pystytään määrittämään yhden toimialan elinkaaren vaihe, mutta myös koko Suomen kehitysvaihe kokonaisuutena. Tutkimusmetodina on deskriptiivinen(kuvaileva) määrällinen analyysi. Tutkimustuloksena voidaan todeta Suomen olleen vuosina 1843-1860 toimialojen elinkaariteorian ensimmäisessä, osin toisessa vaiheessa, eli toimialojen syntymisvaiheessa ja osin toimialojen kasvuvaiheessa. Toimialojen kehitystä tarkasteltaessa voidaan nähdä viitteitä elintason noususta, muiden kulutustavaroiden ja tuotteiden, sekä tekstiilin ja nahkan suuresta yrityksien määrän ja tuotannon arvon kasvusta johtuen. Toki, elintason nousu ei koskenut kaikkia suomalaisia. Toimialojen tuotannon arvon ja tehokkuuden, teollisuuden työntekijöiden, sekä yritysmäärän kasvu on ollut todella suurta vuosina 1843-1860, mutta suhteutettuna Suomen maa- ja metsätalous valtaiseen elinkeinorakenteeseen se ei ollut järin huomattavaa. Kuitenkin kasvun aiheuttama muutos kohti teollistumista on selvästi havaittavissa manufaktuurijohtokunnan tilastoissa.