Ahdistaa! : katsaus negatiivisia tunnereaktioita ilmaisevaan pelimusiikkiin VR-ympäristössä - Heikkilä, Enja (2022)
Tutkielmassani tutustun pelimusiikin ilmaisemiin ja aiheuttamiin negatiivisiin tunnereaktioihin aikaisemman kirjallisuuden pohjalta. Tarkastelen videopelimusiikin ja pelaajan tunnereaktioiden välistä yhteyttä, jonka pohjalta tutustun sellaisiin sävellystekniikoihin, joita reaktion saavuttamiseksi tai sen ilmaisemiseksi pelin narratiivin pohjalta voidaan perustellusti hyödyntää. Tutkielmani on konstruktivistinen ja osin integroiva kirjallisuuskatsaus, jossa hyödynnän peli- sekä elokuvamusiikkikirjallisuutta musiikkipsykologisen tutkimuksen ohella. Ahdistuksen koetun tunteen sijaan keskityn siis tutkielmassani enemmän sen ilmaisijaan. Kirjallisuuden pohjalta luon myös musiikkia Jyväskylän taidemuseossa järjestettävään videopelitaidenäyttelyyn tehtyyn VR-peliin. Peliin liittyen tullaan toteuttamaan myös kyselytutkimus, jonka sisältöä analysoidaan maisterintutkielmassa. Vaikka pelimusiikkitutkimusta on verrattain paljon, on negatiivisiin tunteisiin keskittyvää kirjallisuutta selvästi positiivista vähemmän, ja tunnereaktioiden kuvailu on ollut laajalti anekdoottista. Aihe on kuitenkin kasvava, mielenkiintoinen ja monitieteinen. Koska peliteollisuus on saavuttanut valtavat mittasuhteet ja se kasvaa yhä entisestään, voivat tämänkaltaisesta tutkimuksesta hyötyä myös pelialan ammattilaiset. Pelimusiikki ja elokuvamusiikki ovat toisilleen läheisiä lajeja, joten tutkielma saattanee kiinnostaa myös elokuvasäveltäjiä.