Taloushallinnon tehtävien keskittäminen jaettuun palvelukeskukseen ja laskentatoimen ammattilaisen työnkuvan muutos - Vaajoensuu, Oona (2022)
Yleensä yritykset pyrkivät jatkuvasti etsimään keinoja toimintansa tehostamiseksi. Useat monikansalliset yritykset ovat ottaneet käyttöön jaettuja palvelu- keskuksia, joiden tavoitteena on tehostaa liiketoimintaprosesseja, alentaa kustannuksia ja parantaa tehokkuutta. Taloushallinnon tehtävien keskittäminen palvelukeskukseen on yrityksen arkipäivää. Tämän tutkimuksen päätavoitteena on selvittää, kuinka palvelukeskuksen käyttöönottaminen toisessa maassa on vaikuttanut laskentatoimen ammattilaisen työnkuvaan paikallisessa organisaatiossa. Tutkimuksessa perehdytään ensin hyötyihin ja haasteisiin, joita palvelu- keskuksen käyttö on tuonut paikallisen organisaation toimintaan. Niiden avulla tutkimuksessa selvitetään, kuinka laskentatoimen ammattilaisen vastuut, työnkuva ja päivittäinen työ ovat muuttuneet ja minkälaisia ominaisuuksia häneltä odotetaan. Tutkimus on laadullinen tapaustutkimus. Kohdeyrityksenä on luotonhallinta-alan kansainvälisen konsernin tytäryritys, joka toimii Suomessa. Yritys käyttää Liettuan Vilnassa toimivaa jaettua palvelukeskusta toiminnassaan. Empiirisen aineiston keräämisessä on käytetty puolistrukturoituja teemahaastatteluja. Haastateltavia oli kahdeksan. Aineistosta ilmeni, että palvelukeskus on mahdollistanut yritykselle useita hyötyjä mutta samalla tuonut myös haasteita yrityksen toimintaan. Palvelukeskuksen käyttöönoton myötä laskentatoimen ammattilaisen rooli on muuttunut paljon kohdeyrityksessä. Manuaalisten ja rutiininomaisten tehtävien tilalle on tullut asiantuntijuutta vaativia tehtäviä. Laskentatoimen ammattilaisilta vaaditaan tänä päivänä esimerkiksi teknologian osaamista, kokonaiskuvan ymmärtämistä ja muutosvalmiutta.