Pistooliruudin stabiilisuustestin ja ruudin ominaisuuksien tutkiminen - Nimell, Meeri (2022)
Työn tarkoituksena oli erään Vihtavuoren pistooliruudin Bergmann-Junk stabiilisuustestin varmentaminen, jotta tulos menisi jatkossa asiakkaan määrittämään vaateeseen. Bergmann-Junk testin lisäksi käytettiin muitakin ruudeille tarkoitettuja stabiilisuustestejä sekä Jyväskylän yliopistolla Kemian laitoksen ICP-OES –mittalaitetta ruutien koostumusten analysointeihin. Aikaisemmin siis tulokset olivat olleet yli asiakkaan vaateista, niissä oli suurta hajontaa ja useimmin ensimmäinen rinnakkaistulos oli toista pienempi, lisäksi oli syntynyt punakaasuja lämmityksen aikana, jonka vuoksi testejä oli jouduttu keskeyttämään. Näihin ongelmiin pyrittiin Pro gradu –projektin aikana löytämään ratkaisut. Projektin aikana saatujen tulosten perusteella Bergmann-Junk testi ei toimi kemiallisesti oikein Vihtavuoren pistooliruudeille. Myös vastaavissa kilpailijaruudeissa ilmenee sama ongelma. Tutkimuksen perusteella titrausnopeudella on merkittävä vaikutus Bergmann-Junk -testin tulokseen. Näin ollen, suorittamalla titrausosio testistä hitaasti, kaikki erät saadaan menemään asiakkaan vaateeseen. Tämä tulos ei kuitenkaan ole kemiallisesti oikein, sillä hitaasti titrattuna Bergmann-Junk testissä käytetty Tashiro-indikaattori muuttaa värinsä liian alhaisessa pH:ssa. Kemiallisesti oikean tuloksen mittausta varten otettiin käyttöön rinnalle myös pH-mittari seuraamaan saadun tuloksen pH-arvoa sekä mittaamaan ruutinäytteen titrantin kulutus ekvivalenttipisteessä titrauskäyrän avulla. Titrantin kulutusta ekvivalenttipisteessä seuraamalla pystyttiin todentamaan prosessimuutoksen parantaneen ruudin stabiilisuutta sekä suolan valmistajan merkitys mitattuihin tuloksiin. ICP-OES –mittauksen avulla saimme epäillyt mahdollisiksi Tashiro-indikaattoria häritseviksi alkuaineiksi Al, Cu, Fe, B, S ja Si. Projektissa onnistuttiin varmistamaan, että seuraavan tilatun pistooliruudin erän Bergmann-Junk tulos saatiin meidän mittauksissamme menemään asiakkaan asettamaan vaateeseen. Juurisyy, miksi Tashiro-indikaattori ei toimi oletetulla tavalla kyseisessä stabiilisuustestissä, ei tämän projektin aikana selvinnyt.