FAMDAD ja poikkeamien tunnistaminen IoT-verkkoliikenteestä - Reinikainen, Jani (2022)
Vaikka esineiden internet onkin tapana hyödyntää internetiä vielä suhteellisen uusi, kasvaa käytössä olevien IoT-laitteiden määrä jatkuvasti. Samalla kun nämä laitteet tulevat yhä enemmän osaksi jokapäiväistä elämäämme, korostuu niiden tietoturvan merkitys. Poikkeamia verkkoliikenteestä tunnistava tunkeutumisen havaitsemisjärjestelmä voi osaltaan parantaa tietoturvaa hälyttämällä poikkeavasta verkkoliikenteestä. Tässä työssä selvitettiin, miten hyvin FAMDAD-menetelmä soveltuu puoliohjattuun ja ohjaamattomaan poikkeaman tunnistukseen ensisijaisesti IoT-verkoista kerätyistä liikennevirtatietueisiin pohjautuvista aineistoista. Työn empiirisen osuuden tulosten perusteella FAMDAD-menetelmällä saatujen tulosten ei voitu osoittaa poikkeavan tilastollisesti merkitsevästi Mahalanobiksen etäisyydellä ja autoenkoodereihin perustuneella menetelmällä saaduista tuloksista.