Konnektiivinen toiminta ja digitaalinen (sl)aktivismi : tapaus r/wallstreetbets - Pernu, Eetu (2022)
Koronapandemian johdosta ihmiset viettivät paljon aikaa kotonaan ja etsivät vaihtoehtoisia tapoja kuluttaa pääomiaan. Monet arvopapereiden välityspalve-ut ovat lähivuosina poistaneet komissioita arvopapereiden transaktioista ja tuoneet markkinoille pelillistyneitä sekä viihteellistyneitä sovelluksia sijoitusten tekemiseen. Wallstreetbets-yhteisöstä (WSB) emergoitui ennennäkemätöntä markkinatoimintaa, jolla oli vahvoja sidoksia edellä mainittuihin olosuhteisiin. Toiminta muodostui erityisesti siitä, että piensijoittajat ostivat synkronoidusti erityisesti Gamestop-yhtiön osakkeita, mikä nosti osakkeen hintaa ja pakotti osaketta lyhyeksi myyneet institutionaaliset sijoittajat massiivisiin tappioihin. Tutkimuksen metodisena viitekehyksenä käytettiin laadullista sisällönanalyysia ja vaikutteita otettiin myös narratiivien analyysista ja kuvamuotoisen aineiston merkkien tulkinnan avuksi myös semioottisesta analyysista. Tutkimuksessa pyrittiin vastaamaan kysymykseen siitä, miten WSB-yhteisön keskustelu ja meemit aktivoivat toimintaan. Ihmisen osallisuuden vähentyminen sijoitusmaailmassakin on ollut kuuma puheenaihe lähivuosina. Pintatasolla WSB-yhteisö projisoi monia yhteiskunnallisen epäoikeudenmukaisuuden kokemuksia hedge-rahastoihin ja iski ennakoimattomuudellaan niitä ja shorttaamisen logiikkaa vastaan, mutta toisaalta piensijoittajat ja ihmiset iskivät ennakoimattomuudellaan myös sijoitusmaailman algoritmien ylivaltaa vastaan. Digitaalisen aktivismin ja konnektiivisen toiminnan käsitteitä pyrittiin sovittamaan WSB:n toiminnan kontekstiin ja tässä onnistuttiin vähintäänkin osin. Toimintaa oli vaikeaa käsitteellistää digitaalisen aktivismin kehyksessä, vaikka yhteys siihen pystyttiinkin perustelemaan. Uskottavinta uutta teoretisointia pystyttiin tekemään poliittisen konsumerismin ja WSB:n toiminnan yhteensovittamisessa. Poliittinen konsumerismi on yksi aiemmassa kirjallisuudessa määritellyistä digitaalisen aktivismin muodoista. Toimintaa pystyttiin käsitteellistämään myös aktivistisen osallistumisen panostustasojen kautta. Konnektiivisen toiminnan käsite onnistui hyvin kuvaamaan organisoitumisen ja toiminnan yleistä luonnetta ja tasoa, kuten aiemmassakin tutkimuksessa on todettu sosiaalisesta mediasta emergoituviin sosiaalisiin liikkeisiin liittyen. WSB:n ja piensijoittajien synkronoidun toiminnan vaikutukset näkyvät markkinoilla edelleen. Ilmiönä meemiosakkeet näyttävät tulleen jäädäkseen.