Elektronisen median käytön yhteys nuorten uneen ja väsymykseen : WHO-Koululaistutkimuksen tuloksia vuodelta 2014 - Lehtola, Liinu (2022)
Nuorten keskuudessa elektronisen median käyttö on lisääntynyt ja unen määrä vähentynyt. Unen ja elektronisen median käytön välistä yhteyttä tarkastelevien tutkimusten mukaan näiden välillä vallitsee negatiivinen yhteys. Tarkastelu on kohdistunut usein yläkouluikäisiin tai vanhempiin nuoriin, ja toistaiseksi tiedetään vähemmän eroavaisuuksista ala- ja yläkoululaisten välillä. Lisäksi elektronisen median käytön kulttuuri vaihtelee eri maiden välillä, ja kaikki tulokset kansainvälisistä tutkimuksista eivät ole yleistettävissä suomalaiseen väestöön. Kroonista univelkaa ja unirytmin häiriötä korostava arjen ja viikonloppujen välinen uniero eli sosiaalinen aikaerorasitustila on ajankohtainen, nuorten toimintatapoja kuvaava ilmiö, jonka ehkäisemisellä on kansanterveydellinen merkitys. Tässä työssä tarkasteltiin elektronisen median käytön yhteyttä 11–15-vuotiaiden nuorten unen määrään, univaikeuksiin, sosiaaliseen aikaerorasitustilaan sekä aamu- ja päiväaikaiseen väsymykseen. Tutkimusaineistona käytettiin WHO-Koululaistutkimuksen vuonna 2014 kerättyä aineistoa. Aineistossa olivat mukana 5.-, 7.- ja 9.-luokkalaiset tytöt ja pojat (n=5925). Unen määrää ja univaikeuksia pyrittiin selittämään elektronisen median käyttömäärällä, elektronisen median käytön lopettamisajalla, sosiaalisen aikaerorasituksen määrällä sekä perheen relatiivisella materiaalisella varallisuudella (FAS-mittari). Edellä mainittujen muuttujien yhteyksiä ei ole tarkasteltu aiemmin vuoden 2014 WHO-Koululaistutkimuksen suomalaisen aineiston osalta. Aineiston analyysi suoritettiin IBM SPSS Statistics -ohjelmiston versiolla 26. Analyysimenetelminä käytettiin Khiin neliötestiä, ristiintaulukointia, Spearmanin järjestyskorrelaatiokerrointa ja binääristä logistista regressioanalyysiä. Tulokset osoittivat elektronisen median käytön olevan suosituksiin nähden runsasta jokaisessa ikäryhmässä ja molemmilla sukupuolilla. Sukupuolten väliset erot elektronisen median käytössä ja unen määrässä vaihtelivat, mutta tytöt kärsivät oireista, kuten väsymyksestä ja nukahtamisvaikeuksista, poikia enemmän. Ikäryhmien väliset erot ilmenivät selkeinä ja yhdenmukaisina: 5.-luokkalaisilla lyhyt yöuni, univaikeudet, myöhäinen nukkumaanmenoaika, runsas uniero sekä aamu- ja päiväaikainen väsymys olivat harvinaisempia kuin 7.- ja 9.-luokkalaisilla. Perheen materiaalinen varallisuus ei osoittautunut merkitseväksi tekijäksi unen ja elektronisen median käyttöä kuvaavien tekijöiden välillä. Uni ja elektronisen median käyttö ovat yhteydessä toisiinsa kaikissa ikäryhmissä, yhteyden kasvaessa iän myötä. Sekä runsas elektronisen median käytön määrä, että myöhäinen käyttöajankohta olivat yhteydessä vähäisempään uneen ja univaikeuksien yleisyyteen.