Motorisen kontrollin mittaaminen ja toistettavuus dynaamisen tasapainotestin aikana - Nevanperä, Samuli (2022)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, voidaanko V-aaltotekniikkaa, joka mittaa supraspinaalisen aktiivisuuden määrää tahdonalaisen lihasaktiivisuuden aikana, hyödyntää neuraalisten vasteiden mittaamisessa dynaamisen tasapainohäiriön aikana. Ensisijaisesti tutkimuksella haluttiin selvittää V-aaltotekniikan luotettavuutta kahden mittauskerran välillä. Lisäksi haluttiin ottaa selvää, voidaanko dynaamisen tasapainohäiriön aikana V-aaltotekniikalla havaita milloin neuraalinen ohjaus siirtyy spinaaliselta tasolta enemmän supraspinaaliseksi, tahdonalaiseksi motoriseksi kontrolliksi. Tutkimukseen rekrytoitiin yhteensä 18 koehenkilöä (9 naista ja 9 miestä) ikähaarukassa 30–45 vuotta. Tutkimus koostui kahdesta erillisestä mittauskerrasta, joiden aikana koehenkilöiltä mitattiin EMG-lihasaktiivisuutta sekä H-refleksiä ja V-aaltoa soleus-lihaksesta. Koehenkilöt suorittivat lyhyen alkuverryttelyn jälkeen maksimaalisen isometrisen plantaarifleksion, jonka aikana mitattiin maksimaalinen voima (MVC), voimantuottonopeus (RFD) sekä V-aalto (V/Mmax). Dynaamisissa tasapainotesteissä koehenkilöille tuotettiin 16 häiriön anterior-posterior-suuntaisia, randomisoituja sarjoja yhteensä 9 kappaletta Jyväskylän yliopiston kehittämällä moottoroidulla tasapainoalustalla. Sekä H-refleksiä että V-aaltoa mitattiin neljällä eri aikaviiveellä nilkan liikkeen alusta: 40, 70, 100 ja 130 ms. Lisäksi yksi sarja mitattiin ilman stimulaatiota, jonka avulla kerättiin raaka-EMG-dataa.