Kertomuksia päihteidenkäyttäjän identiteettimuutoksesta - Lahtinen, Henry (2022)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin päihteidenkäyttäjien tarinoiden kautta päihteidenkäytön lisääntymistä ja käyttäjän identiteetissä tapahtuvaa muutosta. Tutkimuksen tavoitteena oli lisätä ymmärrystä päihteidenkäytön lisääntymisestä ja riippuvuuden muodostumisesta. Erityisesti tässä tutkimuksessa oltiin kiinnostuneita riippuvuuden muodostumisen yhteydessä päihteidenkäyttäjien identiteetissä tapahtuvan muutoksen kuvaamisesta. Tutkimalla ja tuomalla esille päihderiippuvuuden eri vaiheita pystytään sillä lisäämään tietämystä päihderiippuvuuden muodostumisen prosessista. Tutkielman taustateoria kokoaa yhteen tutkielman aiheen kannalta keskeisemmät käsitteet, kuten päihteet, päihderiippuvuus ja addiktio sekä päihderiippuvuuden ulottuvuus. Teoreettisena viitekehyksenä tukituksessa toimii identiteettikäsite. Identiteetti usein sosiaalitieteissä jaotellaan persoonalliseen ja sosiaalisen identiteetin luokkaan. Persoonallinen identiteetti vastaa hyvin ihmisen pysyvää käsitystä itsestään, kun vastaavasti sosiaalinen identiteetti on muuttuva ja sidoksissa erillisiin sosiaalisiin ryhmiin. Identiteetillä tarkoitetaan sitä, millaiseksi ihminen mieltää itsensä olevan Tutkimusaineisto koostui kahdeksasta eri päihteidenkäyttäjän kertomasta valmiista tarinasta, jossa he kuvasivat päihteidenkäytön aloittamista ja päihteidenkäytön ajansaatossa kehittyvää päihderiippuvuutta. Tutkimus toteutettiin narratiivisena tukituksena. Tutkimustuloksissa tuli esille päihteidenkäytön eri vaiheita ja se, kuinka erilaiset ajanjaksot päihteidenkäytön kehittymisessä muuttavat käyttäjien identiteettiä. Päihteidenkäyttäjien identiteetti muutokset ovat havaittavissa tarinoissa ja selkeästi päihdeidentiteetti on vallitseva identiteettikäsite koukussa olevalla käyttäjällä. Tutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että päihdeidentiteetti määrittää päihteitä käyttävän ihmisen arjen muodostumista.