"Ihan sama miltä tuntuu, nii jatka vaan liikkumista" : kilpailuihin tähtäävien CrossFit-urheilijoiden sisäinen puhe CrossFitissä esiintyvien tekijöiden synnyttämänä - Korhonen, Laura (2021)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkoituksenani oli selvittää CrossFit-kulttuurissa esiintyviä tekijöitä, jotka synnyttävät kilpailuihin tähtäävien CrossFit-urheilijoiden harjoitusten aikaista sisäistä puhetta. Toteutin tutkimuksen laadullisena tutkimuksena. Tieteenfilosofisena lähtökohtana hyödynsin hermeneuttista tutkimusotetta. Keräsin tutkimusaineiston kuudelta kilpailuihin tähtäävältä CrossFit-urheilijalta, jotka edustivat Suomen CrossFit-saleja koko maan laajuisesti. Urheilijoista kolme oli naisia ja kolme oli miehiä. Aineistonkeruumenetelminä käytin ajattele ääneen -menetelmää sekä puolistrukturoitua teemahaastattelua. Ajattele ääneen -menetelmässä urheilijat äänittivät kolmessa harjoituksessa harjoituksen aikaiset ajatuksensa puhelimiinsa. Äänityksiä hyödynsin haastatteluissa. Toteutin 40–75 minuuttia kestäneet haastattelut jokaisen urheilijan kanssa henkilökohtaisesti Zoom- sovelluksella. Litteroiduista äänityksistä ja haastatteluista kertyi kirjasintyyppi Times New Romanin kirjasinkoolla 12 ja rivivälillä 1 kirjoitettuna yhteensä 70 sivua aineistoa, jonka analysoinnissa hyödynsin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä.