Lastensuojelun julkisuuskuva Helsingin Sanomissa - Rissanen, Kati (2022)
Tutkimuksessa tarkastellaan lastensuojelun julkisuuskuvaa Helsingin Sanomissa ajalla 1.2.2020-31.1.2021. Julkisuuskuvaa tutkitaan analysoimalla, millaisista teemoista lastensuojeluun liittyen kirjoitetaan, mitkä tahot pääsevät lehdessä esille lastensuojelua käsittelevissä kirjoituksissa ja millaista asemaa lastensuojelun työntekijälle ja asiakaslapselle lehden teksteissä rakennetaan. Kyseessä on kvalitatiivinen tutkimus, jonka aineistona on yhteensä 75 Helsingin Sanomien Kaupunki-, Kotimaa- ja Lukijan mielipide -osastoilla julkaistua kirjoitusta. Teoreettis-metodologisena viitekehyksenä tutkielmassa on sosiaalinen konstruktionismi. Analyysimenetelminä on käytetty aineistolähtöistä laadullista sisällönanalyysiä sekä kategoriaanalyysiä. Helsingin Sanomissa useimmin esiintyvät teemat lastensuojelusta kirjoitettaessa olivat lastensuojelun resurssipula, lastensuojelun työntekijöiden lainrikkomukset, lastensuojelun puutteelliset keinot auttaa asiakkaitaan sekä lastensuojelu auttavana ja asiantuntevana tahona. Kategoria-analyysin avulla Helsingin Sanomien teksteistä etsittiin lastensuojelun työntekijän ja asiakaslapsen muodostamia kategoriapareja. Työntekijä-lapsi -kategoriapareja löytyi kolme. Kategoriaparit olivat lakia ja eettisiä sääntöjä rikkova työntekijä - aktiivinen ja oikeuksia omaava asiakaslapsi, keinoton lastensuojelun työntekijä - rajaton asiakaslapsi ja pelastava lastensuojelun työntekijä - oireileva asiakaslapsi. Tutkimusajanjaksona lastensuojelun julkisuuskuva Helsingin Sanomissa oli negatiivisesta painottunut. Resurssien vähäisyys, sijaishuoltoyksiköissä lapsiin kohdistuneet lainrikkomukset sekä lastensuojelun kyvyttömyys hoitaa tehtäväänsä hallitsivat kirjoittelua, johon vaikuttivat tutkimusajanjaksona puhjennut koronapandemia ja alaikäisten nuorten tekemät väkivaltarikokset. Negatiivisille teemoille vastakkaisesti lastensuojelusta tuotiin kuitenkin lehdessä esiin myös sen onnistumisia, työntekijöiden vahvaa ammattitaitoa ja kykyä auttaa asiakkaitaan. Lastensuojelun kentän johto ja työntekijät pääsivät lehdessä hyvin esille haastattelujen kautta. Lisäksi lastensuojelun työntekijöistä erityisesti sosiaalityöntekijät osallistuivat aktiivisesti lastensuojelusta käytävään keskusteluun lehden mielipidepalstalla.