Digitaalisen perehdyttämiskokonaisuuden kehittäminen suunnittelutieteellisen tutkimuksen keinon : tapaus ALM Partners Oy - Piitulainen, Simo (2022)
Tässä Pro Gradu-tutkielmassa kehitetään tapausyritys ALM Partners Oy:n digitaalista oppimisalustaa suunnittelututkimuksen keinoin. Suunnittelututkimuksella etsitään ratkaisuja tutkimusongelmaan tutkimuskysymykseen ”Kuinka ALM Partnersin perehdyttämisohjelman T-SQL-kurssia tulisi kehittää suunnittelutieteellisin menetelmin, jotta se vastaisi paremmin datainsinöörien käytännön työtehtävien tarpeisiin?” Ratkaisuksi kehitetään T-SQL-kurssiin lisämoduuli, jonka tarkoituksena on tuoda T-SQL-kurssin osaksi todellisia työtehtäviä läheisemmin mukailevien ongelmien ratkaisua. Tutkielma alkaa kirjallisuuskatsauksella itseohjautuvan oppimisen ja digitaalisten oppimisalustojen teoreettiseen taustaan ja olemassa olevaan tieteelliseen kirjallisuuteen. Tämän jälkeen esitellään tutkielman päämenetelmänä hyödynnetyn suunnittelututkimuksen eri toteutustavat. Menetelmäosiossa perustellaan suunnittelututkimuksen käyttö sekä esitellään erilaisia artefakti-tyyppejä, joita suunnittelutieteellisin menetelmin voidaan tuottaa. Tutkimusmenetelmän esittelyn jälkeen esitellään tutkielman tapausyritys ALM Partners Oy sekä sen uusien työntekijöiden perehdyttämisalusta ALM Academy sekä sen sisältämä T-SQL-kurssi. Tapausyrityksen esittelyn esitellään suunnittelututkimuksen soveltaminen tapausyrityksen kontekstissa, ja tutkielman tutkimusprosessi sovitetaan yleiseen suunnittelututkimusten tutkimusprosessiin. Luvussa 7 esitellään tarkemmin tutkimuksen kulku tutkimusprosessin vaiheiden mukaisesti. Luku alkaa teemahaastatteluiden läpikäynnillä ja niiden perusteella tarkentuneen tutkimusongelman määrittelyllä. Tämän jälkeen esitellään suunnitteluartefaktin kehitys sekä artefaktin demonstrointi kohderyhmälle. Artefaktia myös arvioidaan suhteessa sen hyötyyn tapausyritykselle sekä aiemmissa luvuissa esitettyyn tutkimuskirjallisuuteen. Lopuksi suoritetaan koko tutkielman kattava yhteenveto, jossa käydään läpi sekä kirjallisuuskatsaus, että empiirisessä osiossa toteutetut tutkimusvaiheet. Yhteenvedossa arvioidaan tutkielman tuloksia sekä esitetään niiden perusteella mahdollisia jatkotutkimuksen kohteita.