"Oonko mä koskaan edes ollut urheilija?" : naisurheilijoiden käsityksiä ACL-rekonstruktion jälkeisestä kuntoutumisesta - Rauhansalo, Eveliina (2022)
Polvea vakauttavan eturistisiteen (ACL) repeämä on yksi yleisimmistä urheilijoilla ilmenevistä polven nivelsidevammoista, joiden esiintyvyys on naisurheilijoilla 2-4 kertainen miehiin verrattuna. Urheilijoiden ACL-vammat hoidetaan tyypillisesti operatiivisesti, rekonstruoimalla vaurioitunut eturistiside jännesiirteellä. Paluu kilpaurheilun pariin ACL-rekonstruktion jälkeen on riippuvainen onnistuneesta kuntoutumisesta. Riittämätön kuntoutuminen on yhteydessä useisiin liitännäisongelmiin, kuten uusintavammoihin ja heikentyneeseen psyykkiseen hyvinvointiin. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää naisurheilijoiden laadullisesti erilaisia käsityksiä ACL-rekonstruktion jälkeisestä kuntoutumisesta sekä paljastaa käsitysten väliset kriittiset erot, jotka auttavat ymmärtämään ilmiötä laajemmin.