Osallistajien kokemuksia nuorten osallistamisesta maakuntaohjelman valmistelussa - Hyrkkänen, Julia (2022)
Tarkastelen tutkimuksessani osallistajien kokemuksia nuorten osallistamisesta Etelä-Karjalan maakuntaohjelmien valmisteluprosesseissa. Ihmisten yhteiskunnallisesta osallistumisesta on oltu huolissaan jo pidemmän aikaa, ja yksi ryhmä, josta erityisesti on oltu huolissaan, on nuoret. Myös maakuntaohjelmien valmistelussa yhtenä osallistettavana ryhmänä ovat olleet nuoret. Heille on järjestetty omia osallistumistapahtumia, joissa on hyödynnetty erilaisia osallistamisen keinoja. Yleensä nuorten kanssa on kohdattu fyysisesti, mutta koronapandemia loi omat haasteensa tällaiselle osallistamiselle. Olosuhteiden muutoksiin on voitava reagoida nopeasti. Osallistamista sekä osallistumista on tutkittu monista eri näkökulmista. Pääasiassa tutkimus on kuitenkin keskittynyt osallistamisen ominaisuuksiin sekä osallistujan kokemuksiin, eikä itse osallistajien näkemyksiä ja kokemuksia ole kovinkaan paljoa tutkittu. Tämän vuoksi tutkimusaiheeni on yhteiskunnallisestikin tärkeä. Aineistoni on kerätty teemahaastattelemalla neljää entistä tai nykyistä Etelä-Karjalan liiton työntekijää, ja tarkoituksena on ollut selvittää, millaisena prosessina he näkevät osallistamisen, mitä se pitää sisällään ja millaisia haasteita siihen liittyy. Aineisto on analysoitu teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla, jossa olen hyödyntänyt lukemaani aiempaa tutkimusta sekä deliberatiivisen demokratian teoriaa. Aineisto osoittaa nuorien olevan monellakin tapaa tietynlaista erityiskohtelua vaativa ryhmä. Heitä osallistettaessa ilmapiirin tulee olla erittäin vastaanottava sekä herkkä, ja nuorten kohdalla joudutaan monesti myös hyödyntämään ulkoisia motivaattoreita, kuten ruokatarjoiluja tai keilailtoja, jotta heidät saadaan kiinnostumaan osallistumisesta. Nuorten osallistaminen pitää sisällään myös haasteita. Heidän tavoittamisensa ja sitouttamisensa on yksi osallistajien mielestä haastavimmista tekijöistä. Tämän lisäksi nuorten vähäisempi elämänkokemus sekä tietotaito voi olla jopa esteenä tällaiselle osallistumiselle. Koronapandemia on taas luonut paineen prosessien kehittämiselle. Osallistaminen muuttaa ja avartaa myös osallistajien ajatusmaailmaa, ja tämän lisäksi he itse motivoituvat toimimaan prosessin parissa jatkossa. Osallistamisprosessien on elettävä yhteiskunnan muutosten mukana, ja nuoria osallistettaessa on hyvä mahdollisuus kokeilla uusia innovaatioita. Heidän erityislaatuisuutensa vuoksi on kuitenkin hyvä osallistaa heitä myös täysin omana ryhmänään ja erillään muista ikäryhmistä.