Marskin muskettisoturit lähikuvassa : ylipäällikön jatkosodan aikaiset henkivartijat ja heidän taustansa. - Tyni, Mikko (2022)
Kandidaatintutkielmassani selvitetään Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheimin jatkosodan aikaisten sotilashenkivartijoiden taustaa, tehtävään valikoitumista ja palvelusuraa. Prosopografisella tutkimusotteella toteutettu tutkimus perustuu tekijän kokoamaan laajaan henkilöhistorialliseen lähteistöön ja analysoi 36 henkivartijana vuosina 1941–1944 toimineen henkilön taustoista yhdistäviä tekijöitä. Näiden perusteella Päämajan valvontaosaston alaisen ylipäällikön henkivartioryhmän jäsenet on jaoteltu neljään arkkityyppiin: 1) poliisitaustaisiin, 2) rintamasotilaisiin, 3) täydennysmiehiin ja 4) päällystöön. Lisäksi tutkielmassa käydään läpi henkivartioryhmän koostumuksen keskeisiä muutoksia ja ryhmäidentiteettiä jatkosodan aikana.