Hyönteisen kotelo kämmenellä : metamorfoosi inhimillisen ja ei-inhimillisen rajoilla Selja Ahavan romaanissa Nainen joka rakasti hyönteisiä - Bister, Sofia (2022)
Tutkielma tarkastelee metamorfoosia inhimillisen ja ei-inhimillisen rajoilla Selja Ahavan romaanissa Nainen joka rakasti hyönteisiä (2020). Tutkimuskysymykset ovat (1) mitä merkityksiä metamorfoosi saa romaanissa, (2) miten se toimii inhimillisen ja ei-inhimillisen rajoilla sekä (3) mitä hyönteisten ja ihmisten lukeminen materiaalisina toimijoina aiheuttaa ihmisen ja ei-inhimillisen luonnon välille. Aineistoa lähestytään posthumanistisen kirjallisuudentutkimuksen viitekehyksessä. Teoreettisen pohjan tutkielmalle muodostavat lisäksi metamorfoosin teoria, hyönteisten tutkimus kirjallisuudessa sekä materiaalinen ekokritiikki. Tutkielman metodina on tarkka, analyyttinen ja ihmisen ja ei-inhimillisen rajaa sensitiivisesti havaitseva lukeminen metamorfoosin näkökulmista. Tutkielma lukee esiin konkreettisia hyönteisiä ja ei-inhimillistä toimijuutta materiaalisuuden ja kehollisuuden kautta.